Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Mide Kanseri Tedavisi

Mide kanseri genellikle sinsi bir hastalıktır. Karın bölgesinde belli belirsiz rahatsızlık ve ağrı en sık başlangıç belirtileridir. Hastalığın ileri dönemlerinde ise iştahsızlık, kilo kaybı, proksimal tümörler için yutma güçlüğü, distal tümörler için midede dolgunluk ve şişkinlik ilerleyen dönemde bulantı-kusma şikayetleri ortaya çıkabilir. Kanama sıklıkla gizli kanama şeklinde olup anemi gelişmesine bağlı hastada halsizlik ve solukluk karşımıza çıkar. Karaciğerin büyümesi, karında asit toplanması sıklıkla hastalığın ileri olduğunu düşündürür. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus mide kanseri olan hastalarda karşılaştığımız bir çok şikayetin ülser, gastrit gibi benign durumlarda da görülebileceğidir. Bu yüzden bu şikayetleri olan özellikle ileri yaştaki hastaların, gecikmeden hekime başvurmaları ve üst endoskopi ile değerlendirilmeleri gerekir.

Mide kanserinin tanısı endoskopi ile konulur. Endoskopi ile midenin iç yüzeyi görülür, şüpheli yerlerden varsa kitleden biyopsiler alınır. Günümüzde distal mide kanserinin sıklığı azalırken, proksimal mide tümörleri artmaya devam etmektedir. Mide kanserinin %50’si kardiyada, %35’i antrum ve pilorda, geri kalan ’i ise korpus ve fundusta yerleşim gösterir. Endoskopik biyopsi ile mide kanseri olan hastaların %90’ından fazlasında tanı konulur. Tanı kesinleştikten sonra hastalığın evresini belirlemek için abdominal ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrasonografi (EUS) yapılır.

MİDE KANSERİNDE ERKEN TANI NASIL KONULUR?

Mide kanserinin tanısı endoskopi ile konulur. Endoskopi ile midenin iç yüzeyi görülür, şüpheli yerlerden varsa kitleden biyopsiler alınır. Günümüzde distal mide kanserinin sıklığı azalırken, proksimal mide tümörleri artmaya devam etmektedir. Mide kanserinin %50’si kardiyada, %35’i antrum ve pilorda, geri kalan ’i ise korpus ve fundusta yerleşim gösterir. Endoskopik biyopsi ile mide kanseri olan hastaların %90’ından fazlasında tanı konulur. Tanı kesinleştikten sonra hastalığın evresini belirlemek için abdominal ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrasonografi (EUS) yapılır.

MİDE KANSERİNDE CERRAHİ TEDAVİ NASIL UYGULANIR ?

Tümor biyolojisi hakkındaki bilgilerimizde artmaya ve daha etkin yeni jenerasyon kemoterapötik ilaçlar kullanmamıza rağmen mide kanserindeki tek kür şansımız radikal cerrahi rezeksiyondur. Radikal cerrahi olarak sıklıkla midenin tamamı, beraberinde bölgesel lenf bezlerini içerisine alan geniş rezeksiyonlar uygulanmaktadır. Son zamanlarda minimal invaziv cerrahideki ilerlemeler ve cerrahların bu alanda artan tecrübeleri sayesinde mide kanseri ameliyatları laparoskopik veya robotik yöntemlerle yapılabilmektedir.

MİDE KANSERİNİN CERRAHİ TEDAVİSİNDE ROBOTİK YÖNTEMİN AVANTAJLARI NELERDİR ?

Açık cerrahilere kıyasla robotik mide kanseri ameliyatları küçük kesilerden yapılmaktadır. Bu yüzden hastaların ameliyat sonrası ağrıları daha az olmakta, kesi yaraları daha erken dönemde iyileşmektedir. Hastaların hastanede kalma süreleri ve normal yaşama dönme süreleri daha kısa olmaktadır. Robotik yöntemin sunmuş olduğu minimal invaziv avantajlar ile açık cerrahiye benzer onkolojik sonuçları, mide kanserinin cerrahi tedavisinde robotik yöntemi etkin ve güvenli bir işlem haline getirmiştir.

MİDE KANSERİNDE KEMOTERAPİNİN YERİ NEDİR?

Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli'nin www.obezitecerrahisi.info.tr sitesine buradan ulaşabilirsiniz...

MİDE KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Mide kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Mide kanseri için kabul gören risk faktörleri;

Yaş; Mide kanserli hastaların çoğu 60 yaş ve üzeri hastalardır.

Cinsiyet; Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür.

Irk: Asya ve Afrika toplumunda Batı toplumuna göre daha sık görülür.

Diyet;

Tütsülenmiş, tuza basılmış veya aşırı tuzlu yiyeceklerden zengin yiyecekleri yiyenlerde mide kanseri gelişme riski artmaktadır.

Buna karşın taze sebze meyve, yüksek doz C vitamin alımı, sarımsak, yeşil çay’ın mide kanseri için koruyucu etkileri vardır.

H. Pylori insanlarda mideye yerleşerek gastrit adı verilen kronik mide iltihabına yol açan bakteridir. H. Pylori gastriti dünyada ve ülkemizde son derece yaygındır.

H. Pylori gastriti hastaların en az üçte birinde hiçbir zaman belirti vermez ve önemli bir probleme yol açmaz. Diğer kişilerde ise mide ağrısı yanma, bulantı, kusma gibi bazı belirtilere ve ülserlere yol açabilir.

Mide kanseri oluşumunda H. Pylorinin rolünün olduğu ispatlanmıştır. Ancak H. Pylori gastriti olan hastaların büyük bir kısmında kanser gelişmez.

H. pylori gastriti bir bakteri enfeksiyonu olduğu için temel olarak antibiyotiklerle tedavi edilir. H. pylori’nin mideden yok edilmesini sağlayan tedaviler gastrit ve ülserin kalıcı olarak iyileşmesini sağlar. Ancak ülkemizde antibiyotikler bilinçsiz kullanıldığı için bakterilerde direnç oranları son derece yüksektir. İlaveten H. Pylori enfeksiyonu diğerlerine göre tedavisi daha zor bir enfeksiyondur.

Sigara; Sigara içenlerde içmeyenlere göre mide kanseri riski daha fazladır.

Bazı hastalıklar;

Kronik atrofik gastrit: Mide yüzeyinin uzun süreli iltihabı

Pernisiyöz anemi: Mideyi etkileyen ve vitamin B12 emilim bozukluğuna neden olan bir hastalık

Adenömatöz polipler ve ailesel polipler

A kan grubu

MİDE KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mide kanseri genellikle sinsi bir hastalıktır. Karın bölgesinde belli belirsiz rahatsızlık ve ağrı en sık başlangıç belirtisidir. Hastalığın ileri dönemlerinde ise iştahsızlık, kilo kaybı, yutma güçlüğü (proksimal tümörler için), bulantı-kusma (distal tümörler için), midede dolgunluk ve şişkinlik şikayetleri ortaya çıkabilir.

Kanama sıklıkla gizli kanama şeklinde olup hastada anemi gelişmesine bağlı halsizlik, solukluk karşımıza çıkar. Karaciğerin büyümesi, karında sıvı (asit) toplanması sıklıkla hastalığın ileri olduğunu düşündürür.

Önemli olan genel şikayetleri midede kanser dışı birçok rahatsızlıkta örneğin ülser, gastrit gibi durumlarda da karşımıza çıkar. Bu yüzden bu şikayetleri olan özellikle ileri yaştaki hastaların hekime başvurmaları gerekir.

MİDE KANSERİ TANISI NASIL KONUR?

Mide kanserinin tanısı endoskopi ile konulur. Endoskopi ile midenin iç yüzeyi görülür, şüphli yerlerden varsa kitleden biyopsiler alınır. Endoskopik biyopsi ile mide kanseri olan hastaların %90’ından fazlasında tanı konulur. Tanı kesinleştikten sonra hastalığın evresini belirlemek için abdominal ultrasonografi bilgisayarlı tomografi, endo-ultrasonografi (EUS) yapılır.

    İletişim